x 

Количката е празна

Чудите се каква е връзката между скутерите и дивите животни - сега ще ви разкажа, но ще започна с малко предистория и някои факти.

На новите български магистрали построили "надлези за мечки" и "подлези за вълци". Сигурно така е казала Европа. Нашите политици нали все взимат "добрите" практики от кой ли не.

Само дето това ми прилича на подхода на сектите. Те си изваждат няколко реда от Библията, които им изнасят и на база тях правят световно движение от хора с промити мозъци. И то само защото тези хора ги мързи да си прочетат Библията и да вземат решение за себе си, а предпочитат някой друг да поеме отговорност вместо тях. А пък ако е сбъркал - той ще е виновен, че ги е подвел.

Та се питам, за кого са добри тези практики и кой има полза от тях!?

Да се върнем на въпросните надлези и подлези за диви животни и връзката им със скутерите.

Какво ще стане ако някой вълк мине по надлеза за мечки!? Кой ще го следи и санкционира!?

Мечките едва ли ще могат да минат през подлеза за вълци, но пък винаги могат да минат напряко!

За скутерите, мечките и вълците

Ще има ли разяснителна кампания за мечките - Къде, как и защо да пресичат? Някой ще им каже ли колко е опасно да пресичат магистралата неправилно? Ако ги блъсне кола може и да оцелеят, но срещата с TIR ще е фатална.

сърна пресича натоварен пътАми лисиците, зайците, сърните и другитге горски обитатели - те откъде да минат!? Накой помислил ли е за тях?

Аз незнам, въобще останаха ли диви животни в България, особено около магистралите!? Но щом се строят такива съоръжения за тях явно някой ги е преброил и е проследил питищата на тяхната миграция!?

заек се крие от скутер, в канавката като мишкаАми, че постройте едно тунелче и за зайци, а не да се крият като мишки по канавките. Ама нека да е замаскирано добре и да е по-далече от вълчия подлез, да не стане беля! Не всички зайци са гърмяни, за да имат опит. Вярно, че някои от тях са отзивчиви и споделят опита си с други зайци, но можем ли да разчитаме на това!?

заек учи малки зайци как да пресичат магистрала

Стигаме до връзката със скутерите. Питам се защо не направиха една лента и за скутери, да не обикаляме по старите пътища, които не се поддържат от както са направени!? Все пак повечето скутери поддържат 70-80 км/ч, за разлика от доста стари коли които все още са на пътя!? От друга страна скутерджийте са мотористи, които просто нямат пари за по-голям мотор или категория А, в момента, но въпреки това са равноправни участници на пътя.

Повечето от скутерите се карат от вашите тийнейджъри.

Замисляли ли сте се като карат по старите междуградски пътища какво ги дебне на пътя!? Мислите ли, че там е по-безопасно от магистралата!? Да не мислите, че там няма МЕЧКИ, ВЪЛЦИ и други диви животни!?

Или скутерджийте мечки ги яли!?

Един колега моторист, онзи ден срещна една мечка на пътя. Мечката тъкмо тръгнала да си изхвърля боклука, след като цяла сутрун чистила след недобросъвестни туристи в гората. Колегата като я видя, на пътя, така нави масура, че запали двигателя - едва успя да вземе завоя и да спре 100 км по-надолу.

скутер пали двигателя - бяга от мечка

И това ако не е дискриминация незнам какво е!

Само не ми казвайте, че мислите за скутерджийте!

Ако беше така, щеше да има преференции за тах дори и в градски условия. Както е в мнного други държави, където не властват абсурдите, а трезвата мисъл за доброто на населението.

Поне някой да поддържаше старите междуградски пътища.

Незнам политиците като си ходят на село през почивните дни, не се ли дразнят от дупките!?

Ще кажете - те не ходят на село! Ами да грубо е да се каже така, затова на селото на богатите му викат "вилна зона". Но както и да го наречете до там не се стига по магистрала. Вярно, че и скутери не карат там, но въпросът е принципен - важна е идеята. Нали всеки ден харчат гориво, за да са при избирателите си по избирателните райони!? Или поне така казват като сдадат властта.

И така можем да си разсъждаваме още много. Но съм сигурен, че тези разсъждения пак ще са глас в пустиня.

За всеки случай ще дам 2 предложения. Може пък някой "отговорен политик" да направаи нещо:

  1. Помислете за скутерите. Осигурете ни нормално предвижване по пътищата на България. Все пак плащаме ГОДИШНА застраховка, а караме едва няколко месеца!
  2. Вземете превантивни мерки и постройте подлези, надлези, тунели и въжени линии и за други животни - виж снимките по-долу. Накой от животните за сега ги няма у нас, но нищо не пречи да си вкараме, по някоя европесйка програма. Важното е да има далавера.

{imageshow sl=4 sc=5 /}

Лек път на всички мотористи. И дано не срещате мечка.

 

Всички въпроси завършващи с !?, в статията, са роторични, за размисъл.

 

 

Абонирай се за скутер новни и промоции

Всеки, който деведе приятел като клент може да ползва до 33% отстъпка от всички услуги и още

* indicates required
попълнете име, моля, за да можем да адресериме писмото лично до вас.
Email Format

Powered by MailChimp

Тунинг на скутер

JSN Pixel template designed by JoomlaShine.com